Европейските правителства искат да имат правото да следят и наблюдават журналисти

...
Европейските правителства искат да имат правото да следят и наблюдават журналисти
Коментари Харесай

ЕС допуска подслушването на журналисти със закон?

Европейските държавни управления желаят да имат правото  да наблюдават и следят публицисти в името на националната сигурност , макар че законодателите приканват за битка с шпионския програмен продукт, написа Политико.

Това се показва в нов медиен правилник, който е препоръчан от Европейската комисия и беше разискван от заместник-посланиците на държавните управления на Съвета на Европейския съюз. Първоначалната цел на регламента беше да отбрани независимостта и плурализма на медиите.

Защитници на персоналната цялост и журналистическите организации настояват, че новата уговорка ще разреши на страните да наблюдават и наблюдават кореспонденти. Първоначалното предложение на Европейската комисия забраняваше задържането, наблюдението и следенето на публицисти, в случай че това е целесъобразно от публичния интерес.

Според предлагането страните не би трябвало да разполагат с шпионски програмен продукт на устройствата на публицистите, в случай че това е за задачите на националната сигурност или за следствие на съществени закононарушения.

Някои държави-членки на Европейски Съюз, водени от Франция, желаят по-голяма независимост на деяние по въпросите на сигурността и по-голям имунитет за публицистите. В компромисния текст, препоръчан от Швеция, беше сменена фразата " шпионски програмен продукт " с " настойчив програмен продукт за наблюдаване " . Също по този начин, описът с " тежки закононарушения " беше отстранен, а броят на закононарушенията, позволяващи наблюдаване, беше уголемен.

Журналистите и бранителите на поверителността не са удовлетворени от измененията , защото считат, че националната сигурност може да се употребява за злоупотреби. Репортери без граници и други организации написаха отворено писмо в което показаха загрижеността си по отношение на новите оферти. Те показаха, че разширеното право на наблюдаване на публицистите може да докара до самоцензура и боязън измежду медийните експерти, което ще навреди на свободата на пресата и демократичния спор.

Основната причина за тази угриженост е, че държавите-членки на. Тези системи са постоянно употребявани за задачите на политическо гонене и угнетяване на сериозно мислещи публицисти и деятели. По-голямата независимост на деяние по въпросите на сигурността може да докара до още по-широко разпространяване на такива злоупотреби.
 Испанският министър председател е бил подслушван с шпионския програмен продукт
Испанският министър председател е бил подслушван с шпионския програмен продукт " Пегасус "

Той е следващият политик, подслушван с този програмен продукт

Журналистическите организации и бранителите на правата на индивида приканват Европейската комисия и държавните управления на държавите-членки да вземат поради тези опасения и да подсигуряват, че новият медиен правилник ще пази независимостта и свободата на медиите. Те упорстват за включването на ясни ограничавания и механизми за наблюдаване и контрол, които да предотвратят злоупотреби със системите за наблюдаване и да обезпечат, че те се употребяват единствено в случаи на действителна национална сигурност и следствие на съществени закононарушения.

Остава да се види какъв ще бъде окончателният тип на медийния правилник и дали ще бъдат импортирани промени, които да регистрират опасенията на публицистите и бранителите на правата на индивида. Въпреки това, това обсъждане слага въпроса за салдото сред сигурността и свободата на пресата, което е от значително значение за запазването на демократичните полезности в Европа.
 Следовател от СГП проверява употребен ли е Pegasus у нас
Следовател от СГП проверява употребен ли е Pegasus у нас

След сигнал по медийни изявления
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР